Bullying – partea a II-a

Ce e bullyingul în formele în care este întâlnit în grupurile de copii și adolescenți?

Definiție: Bullyingul este un comportament nedorit și agresiv care se întâmplă printre copiii de vârstă școlară. Este un comportament repetat sau care se poate repeta în timp.

Dar definiția nu ne spune mare lucru, prin urmare, pentru o înțelegere mai bună a subiectului o să descriem comportamentul de bullying așa:

  • Răutăcios
  • Intenționat
  • Repetat

Și acum să le luam pe rând pentru a face distincția între comportamentele neplăcute, însă care se încadrează în normalitatea copilăriei și comportamentul de bullying propriu-zis.

Răutăcios – Acest tip de răutate nu se încadrează în glumele obișnuite dintre copii. Glumele pot fi enervante și/sau amuzante. Dar bullyingul nu este niciodată amuzant. Atunci când ți se face o glumă care nu îți place ar trebui sa poți spune stop iar celălalt să se oprească. Dar atunci când este vorba despre bullying, răutatea continua chiar dacă cel care o face știe ca nu îți place.

Intenționat – Cu toți facem greșeli. Nimeni nu e perfect. Dar ce faci atunci cand cineva îți spune ca l-ai rănit? Recunoști și îți ceri scuze? Sau ignori și o faci din nou? Bullyingul se întâmplă atunci când știm că facem rău cuiva și cu toate astea continuăm acel comportament pentru că asta ne face să ne simțim puternici.

Repetat – Asta se întâmplă atunci când încercăm să spunem cuiva că ceea ce face ne rănește și cu toate asta el continuă acel comportament!A continua un comportament răutăcios, chiar dacă autorul comportamentului a fost rugat să înceteze chiar de către un adult de încredere, se cheamă BULLYING.

Ce e însemnă a avea comportamente de bullying și care sunt formele pe care le pot lua acestea?

  • Fizic
  • Verbal
  • Emoțional și social
  • Cibernetic (online)

Bullying fizic – Este cel mai simplu de definit pentru ca de obicei este cel mai usor de văzut. Bullyingul fizic poate include lovituri, a pune piedică, a îmbrânci și orice altă formă de brutalitate. Însă, de asemenea, poate însemna furt sau stricarea lucrurilor celorlalți.

Bullying verbal – Este ușor de realizat pentru că este la îndemâna oricui și nu prea poate fi descoperit. Bullyingul verbal poate include porecle și răutăți spuse în mod repetat, chiar dacă celălalt a fost rugat să se oprească, amenințări, zvonuri, bârfe, glume proaste și a spune lucruri inventate despre alții.

Bullying emoțional – E unul dintre cele mai greu de recunoscut. Chiar dacă nu lasă urme fizice, poate răni foarte tare, și te poate lăsa trist, speriat sau singur. Bullyingul emoțional poate include excluderea cuiva, intenționat, a răspândi minciuni despre cineva sau a face pe cineva de rușine în fața altor oameni.

Bullying online – Bullyingul online este o combinație între verbal și emoțional care se întâmplă online. Se poate întâmpla în jocuri, prin rețelele sociale, mesaje și în principiu, prin orice cale a internetului.  Bullyingul online poate fi dat de zvonuri, minciuni, poze rușinoase sau chiar profiluri false în aplicațiile online.

Cui i se poate întâmpla și cine are aceste comportamente?

Se întâmplă numai copiilor liniștiți?  Ei bine, nu! E poate întâmpla oricui: timid, liniștit, amuzant – oricui. Oricine poate avea comportamente de bullying: fete, băieți, copii de grădiniță sau de școală, adolescenți, ba uneori chiar și unii adulți. În general cand ne gândim la bullying ne gândim ca un singur om este cel care îi face rău altuia. Însă se poate și altfel. O persoană sau un alt grup pot fi răutăcioși cu un grup; un grup poate fi răutăcios cu o persoană

Dar, indiferent cum se întâmplă, bullyingul este despre COMPORTAMENTELE RĂUTĂCIOASE și nu este cum este în totalitate PERSOANA care are acele comportamente.

Doar pentru că cineva are comportamente rele față de altcineva asta NU ÎL FACE PE EL O PERSOANĂ REA.

COMPORTAMENTUL SE POATE SCHIMBA

… În textul următor o sa vedem ce putem face pentru a evita și/sau opri astfel de comportamente.

Lasă un răspuns

Postări recente