Acest articol se adresează deopotrivă adulților și părinților dar mai ales copiilor și adolescenților!
1. Cum se poate produce schimbarea!
Ca un comportament de bullying să apară, este nevoie de cel puțin 3 personaje:
-
- Cel/cei care au acel comportament – agresorii
- Victima comportamentului agresiv
- Martorul – cel care ia parte la comportament fără voia lui
Martorii sunt aceia care văd comportamentele neadecvate însă privesc totul fără a interveni. Asta poate face chiar mai mult rău, pentru că în felul ăsta, persoana care agresează poate să simtă că este aprobat de cel care este martor.
2. Ce putem face ca martori pentru a aplana/opri comportamentul de bullying:
- Putem vorbi cu persoana agresată și să o asigurăm că vedem ce i se întâmplă și că înțelegem că îi este greu.
- Putem să îl întrebăm pe cel agresat cum îl putem ajuta: am putea vorbi cu un profesor, sau poate anunța un alt adult?
- Dacă martorul se simte încrezător, poate să i se adreseze direct agresorului pentru a-i spune să înceteze acel comportament.
Dacă persoana agresată spune că este prieten cu agresorul, îi putem aminti că prietenia nu este despre a ne face rău unii altora. Putem încerca să devenim noi înșine prietenii persoanei agresate și să o integrăm în grupul nostru de prieteni.
3. Dar ce se întâmplă dacă noi suntem cei agresați?
Ce e bine să facem:
- Plecăm din locul în care se întâmplă agresiunea. Chiar fugim dacă este nevoie.
- Încercăm sa rămânem calmi – Este ceva foarte dificil atunci cand esti agresat, însă adu-ți aminte că agresorul se hrănește cu puterea pe care i-o dă frica celui agresat.
- Spunem unui adult ce se întâmplă – niciodată a fi victima unui comportament de bullying nu este vina victimei. Și niciodată, a spune unui adult despre asta nu înseamnă a pârî, ci a te păstra în siguranță.
- Stăm împreună cu alți colegi – unde-s doi puterea crește
- Dacă este putem și ne simțim încrezători, îi ținem piept agresorului: îi spunem să se oprească, îi explicăm că ceea ce face nu este amuzant să ne rănește fizic sau emoțional.
Ce e bine să NU facem:
- Nu răspundem cu comportament agresiv – Agresiunea naște agresiune și asta duce la război – Războiul nu a ajutat niciodată pe nimeni.
- Dacă cineva ne amenință cu bătaia, nu ne batem – retragerea din situație este cea mai pașnică cale de a încheia un conflict.
- Singurul caz în care este admisibil să folosim bătaia este CA SĂ NE APĂRĂM – însă ne asigurăm că este ultima variantă pe care o avem în acea situație.
- Mergem cât mai repede la cel mai apropiat adult în care avem încredere.
- Încercăm să nu îi vorbim urât agresorului – asta ar putea să înrăutățească totul.
- Nu ignorăm comportamentele agresive repetate în speranța că se vor opri. De cele mai multe ori bullyingul nu se oprește de la sine.
Adevărul este că uneori, unii copii nu își dau seama că ceea ce fac îi rănește pe ceilalți până când nu li se explică cum îi fac pe ceilalți să se simtă.
Oricine are dreptul să FIE AJUTAT SĂ SE SCHIMBE.
Cere AJUTOR de la adulții de încredere din viața ta!